Tanntrekking er et alternativ når tannen er så skadet eller løs at den ikke kan repareres på en god måte. Behandlingen er vanligvis smertefri, og gjennomføres i lokalbedøvelse.
Kirurgisk tanntrekking
I noen tilfeller sitter tannen så dypt i kjevebeinet at den ikke kan trekkes på vanlig måte, noe som er vanlig ved visdomstenner. I disse tilfellene er det mer skånsomt å fjerne tannen kirurgisk. Behandlingen avsluttes med at såret renses og man syr noen sting som fjernes etter en uke eller løser seg opp av seg selv.
Det kan være flere grunner til at man må trekke en tann.
Alvorlige tannskader
Dersom en tann har så fremskriden råte eller skade at man ikke kan reparere den, er det aktuelt å trekke tannen. Dette kan for eksempel oppstå på grunn av tannkjøttsykdom (periodontitt).
Regulering
Noen ganger kan det være nødvendig å trekke tenner dersom man skal sette inn tannregulering, for å gi plass til å justere på andre tenner.
Løse tenner
Dersom tenner løsner, f.eks. som følge av tannkjøttbetennelse, kan det være nødvendig med tanntrekking.
Stråling og kjemoterapi
Noen ganger kan det være nødvendig å trekke tenner før man begynner strålingsbehandling. Målet er å unngå uønskede komplikasjoner, slik som infeksjoner. Også behandling med cellegift kan øke risikoen for infeksjoner og dermed kan det være nødvendig å trekke tenner.
Helningstid
Det kan ta opptil fire uker før tannkjøttet er fullstendig helbredet etter tanntrekking. Ved større inngrep og kjeveskader kan det ta opptil et halvt år. Dersom du har smerter etter tranntrekking som varer lenger enn noen dager, kan du ta kontakt med oss så finner vi en løsning på dette sammen.
Slik forberedes tanntrekking
Før du trekker en tann vil tannlegen diskutere din medisinske historie med deg. Det er også vanlig å ta røntgenbilde av tannen. Noen ganger kan det være behov for antibiotika før eller etter tanntrekking. Dette gjelder vanligvis de som har svekket immunforsvar, som må gjennomgå lange inngrep eller spesielt unge og eldre pasienter.
Det er viktig at du informerer tannlegen din om alle medisiner du går på – også de uten resept, naturmedisiner, urter ol.